България може да загуби част от парите по програмата ИСПА.

Това става ясно от официалното съобщение на Еврокомисията за предстоящата визита на еврокомисаря по регионалната политика Павел Самецки, който утре пристига у нас.

При ИСПА е налице изоставане от графиците. Само 30% от плащанията са придвижени навреме и България рискува да изгуби значителна част от предвидените по програмата 880 милиона евро, ако не успее да се възползва от наличното финансиране до 31 декември 2010 година, когато ИСПА изтича.

За проектите, финансирани от Фонда за регионално развитие и Кохезионния фонд, в съобщението е отбелязано, че напредват, като над един милиард евро, или 23%, от предвидените за България пари, вече са отпуснати.

От Европейската комисия цитират и изявление на комисар Павел Самецки по повод визитата, в което той подчертава, че България има възможност да използва максимално добре 9,5 милиарда евро, предназначени за нея по различни програми до края на 2013 година.

В София Самецки ще говори с премиера Бойко Борисов и с министрите на финансите, регионалното развитие, енергетиката, транспорта и околната среда.

Еврокомисарят ще посети и някои от големите инфраструктурни проекти с европейско финансиране, като разширението на софийското метро и АМ „Люлин".