По-скоро има слабост на китайските борси, отколкото на китайската икономика. В този план опасността от глобална криза не е голяма.
Това коментира банкерът Левон Хампарцумян в сутрешния блок на БНТ. 

В коментар на твърденията на милиардера Джордж Сорос във връзка с евентуална криза в китайската икономика, която би могла прерасне в нова световна криза, Хампарцумян изтъкна, че Сорос, като спекулант в бизнес смисъл, понякога изричал думи, които са директна манипулация на пазара.

Според банкера европейските пазари не били заплашени.

Запитан доколко у нас е възможен икономически ръст от 4.5%, за който настоя премиерът, Хампарцумян отговори: "Дай Боже, но надали."
Според Хампарцумян между 2 и 3% е ръст, на който бихме могли да се надяваме. 4% е прекрасно, но може би, като водещ политик, Борисов имал надежди.

На въпрос как бихме могли да се справим с проблемите около бежанците и по какъв начин те биха могли да повлияят на икономическия ръст на България и на ЕС, Хампарцумян убедено отговори, че те не можели да попречат на икономическия ръст.

Нещо повече, ако, като страна в демографска криза, се научим правилно да ги използваме по-добре, те биха могли да допринесат за него. Например, бихме могли да взимаме сирийски християни или хора с определени умения и да се опитаме да ги интегрираме. Много държави, които имат демографски проблем или проблем с изтичане мозъци, правели така.

Въпреки че 74% от българите искат запазването на лева и не искат да въвеждаме еврото, Хампарцумян смята, че колкото по-скоро България влезела в еврозоната, толкова щяло да бъде по-добре, тъй като вече покрай фиксирания курс на лева спрямо еврото сме били изконсумирали негативнните ефекти, доколкото ги имало. В същото време позитивните ефекти ги нямало.

Ако сега бяхме членове на еврозоната, най-вероятно лихвите по кредитите щяха да бъдат малко по-ниски. Защото това предполага по-висока степен на интеграция с най-развитите държави. Фундаменталният разговор в този смисъл бил искаме ли да бъдем от А отбора на Европа, коментира банкерът.

По отношение на бързите кредити Хампарцумян изтъкна, че когато те се използват за удобство и разумно, той е един скъп, но полезен продукт.