В рамките на изминалата 2022 година България е загубила 97 милиона евро заради неподаване на плановете за зелен преход на въглищните региони, нещо, за което отговорност носи служебното правителство на президента Радев. Това заяви на изслушване в Комисията по въпросите на Европейския съюз министърът на финансите Асен Василев.

"За изминалата година нямаме загуба на средства по Плана за възстановяване и устойчивост, както и по оперативните програми. Единствената загуба на средства е по териториалните планове и то защото те не са били предадени навреме. По тях загубата е в размер на 97 млн. евро. Има и забавяне във ВиК сектора", отчете Василев.

За да бъде решен проблемът, на първо място трябва да се направи диагноза, допълни шефът на финансовото ведомство. "Основният риск по загуба на средства не е по ПВУ, а е по фондовете, свързани с териториалните планове. Там говорим за над 800 милиона евро, като основната причина е, че първата версия на тези планове беше пусната в края на юли миналата година, а досега не е свършена работа за една стотинка по тези планове. Има нулево движение по тях, вече има загуба на средства, да, сравнително малка засега. Това, което се прави към момента - започнати са разговори със синдикатите и с властите по места. Идеята е до края на септември да има напредък по тези планове, за да можем до декември да завършим процеса."

Вторият голям риск за държавната хазна по линия на еврофинансирането представляват парите по линия на оперативните програми, които трябва да бъдат разплатени до 2025 година, като сумата, стояща под риск е 556 милиона и 583 хиляди евро, най-вече в програмите по транспорт, региони в растеж, околна среда и т.н. По новите програми пък имало риск относно програмите в сектор "Земеделие", тъй като не са започнали процедурите по тях към датата, която е трябвало - 12 май. "В министерството на земеделието заварихме 4 месеца нищоправене. Защо нищо не е предприето, не мога да ви кажа. Но към момента нямаме риск към директните плащания, имаме рискове по някои малки мерки в сектор "Земеделие" за около 50 милиона евро".

Василев увери още - интензивно започва работа съвместно между Министерството на финансите, на регионалното развитие и благоустройството и на труда и регионалната политика съвместно с местните общности, за да има скорошен прогрес по регионалните планове.

Когато редовното правителство застъпило в Министерски съвет, заварило изпълнени едва половината от нужните мерки по второто плащане по ПВУ. Към днешна дата остават 16 мерки, свързани със законопроекти, 12 от които вече са внесени в парламента. 3 от тях пък ще бъдат гласувани още тази седмица, увери Василев.

Чакаме втория транш по ПВУ до края на годината

Чакаме втория транш по ПВУ до края на годината

Това съобщи премиерът след срещи високо ново в Брюксел