Министърът на икономиката Божидар Лукарски се захваща да изчисти неяснотите около прилагането на т.нар "данък уикенд".

Още в понеделник министърът свиква извънредно заседание на Националния икономически съвет към икономическото ведомство, на което да се съберат правителство, работодатели и задължително изпълнителният директор на Националната агенция по приходите (НАП) Бойко Атанасов.

Новината обяви самият министър Лукарски пред депутатите от парламентарната комисия по икономическа политика. По време на обичайния за всеки месец блиц контрол пред ресорната комисия председателят й и депутат от "БСП Лява България" Петър Кънев повдигна въпроса за данък "уикенд".

"Вие сте адвокат на бизнеса и е крайно време да привикате НАП, за да видим какво правим с данък "уикенд", се обърна към министъра социалистът. Той обясни, че депутатите не са против данъка, знаят, че няма как да избягат от него, защото е европейска директива, и дори го приемат за справедлив. "Трябва обаче да се намерят отговори на всички неясни въпроси при самото прилагане на този данък", отсече Кънев и призова: "Седнете с НАП и разрешете този спор."

Икономическият министър призна от своя страна, че за тези неясноти е говорил още преди време с министъра на финансите Владислав Горанов, но е мислил, че те ще бъдат изчистени с наредбата към закона.

"Явно това не се е случило", призна министър Лукарски. Той отсече, че е съгласен с виждането на бизнеса и заради това ще се опита да реши проблема. "Най-добре е да се случи в един диалог с работодателските организации и НАП в рамките на Националния икономически съвет. Смятам още в понеделник да свикам извънредно негово заседание", обяви министърът на икономиката.

Припомняме, че преди дни четирите национално представени работодателски организации у нас се обявиха с обща позиция против приетата уредба за данъка за служебните активи, ползвани и за лични нужди. Работодателите сигнализираха, че прилагането на закона ще доведе до сериозни проблеми.