До януари 2011 г. е напълно възможно да кандидатстваме за влизане в чакалнята на Еврозоната. Това каза в предаването "Неделя 150" н БНР финансовият министър Симеон Дянков.

Вече има признаци за излизане от икономическата криза, а до средата на годината българската икономика вече ще е излязла от кризата.

Дянков смята, че до януари 2011 г. е напълно възможно да кандидатстваме официално за влизане в т.нар. чакалня на Еврозоната - ERM 2.

Това ще доведе до падане на лихвите, твърди министърът. Ние знаем какво правим, стана по-трудно, но не е невъзможно. Гърция също ни отдалечава от Еврозоната, подчерта финансистът.

Влизането в „чакалнята" на Еврозоната продължава да е моя цел и цел на екипа, с който работя", увери министърът

Според Дянков засега не е необходима ревизия на бюджета, а за 2010 г. не вървим към свръхдефицит.

Под 3% ще остане дефицитът в бюджета за 2010 година. Добри новини идват постоянно - за 4-ти пореден месец българският износ се покачва на годишна основа. Това е първият сигнал, че производството се съживява, изтъкна той.

Вътрешното потребление пада, защото българите не са сигурни кога ще свърши кризата. Имаме успехи в борбата със сивата икономика, заяви Дянков.

Не се притеснявайте за стабилността на банковата и фискалната система и за стабилността на валутния борд, обърна се министърът към българите. Ще съберем 1,6 милиарда лева, за да запълним дупката в бюджета, убеден е Симеон Дянков.

7,7 милиарда лева беше фискалният резерв в края на миналата година, заяви той. На 6,3 милиарда лева е фискалният резерв към този момент. Предишните правителства са се защитавали едно друго.

Някои от откритите нарушения са от предишни кабинети преди правителството на Станишев. Не може да се каже все ще дали избегнахме увеличението на ДДС предвид новооткритите неизгодни отговори, заяви министърът.

Надявам се, че парите за обръчите от фирми на БСП, ДПС ще свършат, каза Дянков. Надявам се, че ЕК ще обяви 1,2% от тези 3,7% дефицит „като предизборно харчене" и така ще избегнем наказателната процедура, обяви Дянков.

Припомняме, преди няколко дни премиерът обяви, че България официално се отказва от кандидатстване в ERM II (предверието на Еврозоната).

Причината е, че не изпълняваме критериите и би било нахално да кандидатстваме, заяви на пресконференция в Министерски съвет Бойко Борисов.

Тръгваме към ревизии на бюджета за 2008-а и 2009-а, обяви от своя страна финансовият министър Симеон Дянков.

Заради разкритите разходи и сключваните договорености и анекси от предишното правителство има опасност срещу България да тръгне наказателна процедура за свърхдефицит за 2009 г., съобщи още той и добави, че е информирал европейските институции за това.