Комисията за финансов надзор (КФН) предупреждава предупреждава за още две нелицензирани компании, които нямат право да предоставят инвестиционни услуги и да извършват инвестиционна дейност на територията на България, както и на територията на други държави членки на Европейския съюз.

Това са "ТИГЪР АСЕТ МЕНИДЖМЪНТ" ЕООД, БЪЛГАРИЯ и TIGER ASSET MANAGEMENT GMBH, АВСТРИЯ.
Те нямат право да приемат нареждания на клиенти и да сключват сделки с финансови инструменти от името и за сметка на клиенти.

Тези дружества трябва да бъдат разграничени от TIGER ASSET MANAGEMENT GMBH, Германия, което е регулирана инвестиционна фирма, уточняват от комисията.

Отделно на това комисията за финансов надзор публикува и списък с имената на 18 дружества, които не са лицензирани и нямат право да извършват дейност на територията на страната.

Списъкът на дружествата, които не са лицензирани, трябва да помогне за предотвратяване на измами при инвестиране във финансови инструменти.

За да защитят интереса си гражданите, които желаят да инвестират във финансови инструменти и парични средства чрез сключване на сделки или посредством доверително управление, е необходимо първо да проверят дали съответното дружество е лицензирано от КФН и има право, съгласно издадения лиценз, да предоставя съответната услуга на клиенти, посочват от КФН.

Регулаторът напомня, че сумите, с които работят нелицензираните компании, не са гарантирани от Фонда за компенсиране на инвеститорите.