Въпреки кризата 16.5% от градското население в страната възнамеряват да изтеглят заем през настоящата година.

Това показва проучване на Агенция Прагматика, осъществено по поръчка на Райфайзенбанк. Изследването е проведено през февруари 2010г. сред населението между 23 и 60 г. в София, Варна, Пловдив, Бургас, Стара Загора и Русе, информира money.bg.

Според разпространено до медиите съобщение от Райфайзенбанк 68.9% от хората, които споделят, че имат намерение да изтеглят кредит през 2010 г. заявяват, че биха взели потребителски кредит, 6.8% биха ползвали кредитна карта, а 12% от респондентите биха изтеглили ипотечен кредит.

Що се отнася до конкретното предназначение на кредита, най-голямата част от изследваните лица са склонни да изтеглят кредит за ремонт на жилището.

Основният фактор, според който избират банката е размерът на лихвата. От значение са възможността за предсрочно погасяване без такси, прозрачността и яснотата на условията, опростената и бърза процедура при кандидатстване за кредит, както и предлагането на фиксирана лихва за определен период.

Основните източници на информация за кредити са консултантите в самата банка, както и съвети и споделяне на опит от приятели и познати.

Маркетинговото изследване показва още, че Райфайзенбанк е сред трите най-предпочитани банки, когато става въпрос за намерение за теглене на кредит, като повече половината от лицата запитани дали биха изтеглили кредит от Райфайзенбанк споделят, че биха се спрели именно на нея.