Няколко сигнала до Комисията за защита на потребителите (КЗП) станаха причина държавният орган да забрани на търговци с онлайн магазини да подвеждат клиентите си за промоционални артикули, съобщиха от КЗП. Най-често това става с промяна на цените и наличностите на стоките.

След извършена от потребителя и потвърдена от търговеца поръчка се оказва, че промоционалната стока липсва. Тя може да бъде закупена на анонсираната цена само в комплект с друга или е значително по-скъпа.

Проверката е по жалба на потребител, на когото е отказана продажбата на монитор в промоция от сайта на търговската верига "Зора" ("ЗОРА - М.М.С" ООД).

Клиентът е заявил желания от него модел и е получил писмено потвърждение от търговеца, че поръчката е "успешно обработена и очаква транспортиране до посочения адрес за доставка". 14 дни по-късно клиентът е информиран по телефона, че избраният от него продукт не може да му бъде доставен поради изчерпана наличност.

Търговецът разчита на това, че потребителят може да избере алтернативен артикул, с което на практика би реализирал непланирана покупка.

Друга забранена от КЗП нелоялна практика е на специализирания магазин за инструменти http://instrumentistart.com/, който е направил опит да продаде промоционална стока на по-висока от обявената на сайта цена.

Четири дни след потвърждаване на направена от клиента поръчка на моторна коса на стойност 376 лева, търговецът го информира чрез електронната поща, че производителят е променил цената на 439 лева. Продавачът пита клиента си има ли интерес да закупи артикула при новите финансови условия.

Целта е потребителят да бъде подтикнат да потвърди своя избор, с което на практика дава съгласието си за покупка при по-неизгодни за него условия спрямо тези при вземане на решението му за покупка.

Обявяването на цена от 0.00 лв. на сноуборд автомати с цел впоследствие да бъдат продадени в комплект със самата дъска при уж преференциални условия, е друга забранена от КЗП нелоялна практика.

Схемата е реализирана от "АЛПИН ТЕХНО СПОРТ" ЕООД и се изразява в следното. На сайта http://www.alpinsport-bg.com е проведена промоционална кампания, при която борд автомати са били предлагани на цена от 0.00 лв.

След като потребителят изпрати заявка за даден модел, търговецът потвърждава поръчката и цената именно от 0.00 лева.

Едва впоследствие чрез телефонно обаждане клиентът бива уведомен, че борд автоматът може да бъде закупен за 0.00 лева само в комплект със сноуборд. Така на практика той е поставен пред избора да се откаже от поръчката си или да закупи и друг продукт, за да се възползва от промоцията, чиито условия не са известни от самото начало.

Съвети към потребителите:

Настоявайте да Ви продадат избраната от Вас стока при обявените условия.

 Не позволявайте да Ви убедят да закупите алтернативен продукт, без да се уверите в неговите качества.

 При покупка на стоки в комплект с обещание за отстъпка е добре да знаете цените на всяка от тях.

Препоръки към търговците:

 При провеждане на промоции следете наличностите на стоките и актуализирайте своевременно електронния си магазин.

 Обновявайте информацията на сайта си при изчерпване на количествата и ново зареждане, когато това ще доведе до повишаване на цената за потребителите.

 Информирайте предварително клиентите си за всички условия, при които биха могли да се възползват от анонсирана промоционална оферта. Това важи и за случаите, в които се изисква закупуването на няколко продукта в комплект, за да бъде получена дадена отстъпка.