Данните за бюджета са по-добри, но параметрите не отговарят на това, което икономиката иска. Това мнение изрази пред БНР финансовият експерт Любомир Дацов, който е член на Фискалния съвет.

По негово мнение в бюджета се забелязват няколко тенденции. Дефицитът към края на 2015-а бил малко по-добър от първоначално обявеното, но експертът призна, че е малко объркан. По думите му данните отвън изглеждали като стар кораб, който отново е боядисан, но не те пускат да направиш оглед вътре. Това означавало, че на повърхността данните са по-добре и има стабилизация след няколко години люшкане. Въпреки това параметрите не отговарят на исканията на икономиката.

Любомир Дацов определи като противоречиви сигналите за 2015-а година. Отвън картинката изглеждала разкрасена, а отвътре нещата оставали с проблемите си.

Според експерта в момента фактически не би трябвало да има дефицит, защото инфлацията е стабилна, икономиката работи с близо 3 % икономически растеж на година, а и има ръст на работните места.

Дацов намира за впечатляващо преизпълнението на приходите в сравнение с 2014-а година. Той допълни, че само от ръста на икономиката с 3% и увеличения брой работни места би трябвало в бюджета да дойдат около 1,1 - 1,15 млрд. лв. Близо 400 млн. лева повече в сравнение с миналата година били вкарани и от европроектите, тъй като повечето от тях са с ДДС.

Финансистът обясни, че в началото на годината са били направени фискални трикове – прехвърляне на ДДС от миналата година в тази. По думите му фактически почти не останало това, което се нарича „подобрена събираемост в бюджета”.

Като положителен факт той отчита развитието на икономиката. Подобренията около нас обаче били повече в резултат на външни фактори. Непрекъснато се взимали грешни решения, които влияели отрицателно на бизнеса и то през бюджета – съобщения за нови данъци, такси, режимчета. Дацов подчерта, че това, което се нарича „бизнес среда” по-скоро се влошавало, отколкото да се подобрява.

Той прогнозира, че при 2,5 % структурен дефицит по-скоро ще трябва да се направи избор дали да се режат разходи или да се вдигат данъци.

Любомир Дацов смята, че има пропуски в Закона за публичните финанси. Поне от 10-ина години било известно, че около 60 общини в страната не отговарят на никакви показатели за съществуване като общини и нямат икономическа база. Те не могат да съществуват без директна помощ на държава. Затова финансовият експерт смята, че е нужна реформа в тази сфера.

Той коментира и решението на БНБ да обяви основен лихвен процент 0. Според него това означава, че банката се опитва да стимулира бизнеса да взима повече кредити.