Българската държава не може да се нагърби със заем от Русия за изграждането на АЕЦ „Белене".

Това съобщи, цитиран от БНР, финансовият министър Симеон Дянков след годишната среща на Международния валутен фонд и Световната банка в Истанбул.

По-рано днес и министърът на икономиката Трайчо Трайков отрече възможността за подобни кредити от Русия.

Българският бюджет няма да бъде натоварен нито със заем, нито с гаранция за такъв, независимо дали е криза или не, категорично подчерта вицепремиерът Дянков относно думите на руския финансов министър Алексей Кудрин.

Двамата с Алексей Кудрин постигнахме съгласие относно необходимостта на техническо-икономически анализ, какъвто предишно правителство не е подготвило, каза още Дянков.

Въпросът за този анализ е с тригодишна неуточнена предистория, допълни Дянков и каза, че ако инвеститорите бъдат руски и нямат собствено финансиране, руската държава може да бъде заинтересована да им отпусне кредит, но България не може да се наеме да направи това.

Вицепремиерът потвърди информацията на министър Трайков, че се преговаря с повече от двама чужди инвеститори, за продажбата на държавния дял от 30%, но конкретни резултати могат да се очакват едва след изготвянето на въпросния анализ, който ще стане факт след края на октомври.