Месото и колбасите най-вероятно ще поскъпнат през октомври, но въпреки очакваните промени, всеки производител сам ще определя цената на продукцията си. Това съобщи председателят на Асоциацията на месопреработвателите Кирил Вътев, цитиран от БНР.
Не може да се даде еднозначен отговор и да кажем ето сега с колко процента ще поскъпнат продуктите. Не приемайте, че с 15 процента ще скочат цените. Първо - никой няма да си го позволи. Всички производители в момента какво правят, изстискват разходи, съкращават персонал и свиват доходи, за да може да устискат на тази ситуация. Всички знаем, че българският производител няма да приеме реалният ръст на цена, категоричен е той.
От друга страна министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов потвърди, че поскъпването на фуражите ще се отрази на цените на местните продукти, тъй като заради сухата година производството на зърно е намаляло в световен мащаб.
Животновъдите, месо- и млекопроизводителите са изправени пред фалит заради скъпите фуражи, смята той. Найденов обаче е категоричен, че пазарът няма да позволи 15-процентно увеличение.
Ако искаме да останат предприятия в България, преработвателни, ако искаме да остане животновъдство в България, ние трябва да сме като общество. Да платим тези по-високи цени, убеден е земеделският министър.
Чорлав
на 28.09.2012 в 00:03:36 #8Мила мила, че то останаха ли производители в българия? На пазара няма нито един, всички са търговци, които купуват от други търговци, които на свой ред го вземат от други... И така до 6-7 пъти. Не е нормално за всяко поскъпване да се обвиняват производителите, на тях и така им е тежко. Последният път като се прибрах в българия си купих прясно мляко за 2.10 лева, докато производителите се жалваха по телевизията, че им го изкупуват по 30 стотинки.
mila34
на 27.09.2012 в 23:47:49 #7Това раздвижване на цените може да изиграе много лоша шега на някои производители. Въпреки непрестанните проверки и санкциите, много от тях, все още злоупотребяват. Но след поскъпването най-вероятно с цел да се привлече интересът на потребителите, техните цени ще останат непокътнати, което е признак за много повече, освен "социално ангажирано" поведение.
качамака
на 27.09.2012 в 23:37:31 #6Ми че те колбасите отдавна не са от месо. Месарите са за трепане заедно с Миро Нерезо.
kralya
на 27.09.2012 в 22:39:23 #5kakto vyaka godina shte si pravya kolbasite v kashti kefti sudcuk kefti parjola ne kupuvam ot magazini bokluci palni s vyakakvi E 394 E 100 EEEEE stiga tolkova inace te hvashta RAK
pusi
на 27.09.2012 в 21:56:32 #4Какви животновъди кви 5 лева,90 % от месото е внос
pusi
на 27.09.2012 в 21:55:13 #3Месо ям рядко,а колбасите в България се правят от най-големите боклуци
Чорлав
на 27.09.2012 в 21:25:06 #2Ще скачат ами. Нали "кой не скача е червен"
бББ
на 27.09.2012 в 21:02:52 #1