Министерство на финансите утвърди стандарти за вътрешен одит в публичния сектор, става ясно от интернет сайта на финансовата институция. Стандартите са утвърдени с Постановление № 165 на Министерски съвет и представляват стъпка към изграждане на качествено нов модел на държавен вътрешен финансов контрол над публичните средства.

Одиторските стандарти са разработени в съответствие с международните стандарти за вътрешен одит, като в помощ на корпоративната култура сред одиторите в страната се въвежда и етичния кодекс на вътрешните одитори. Именно тези две насоки в тази дейност ще спомогнат за прилагането и използването на нов систематичен и дисциплиниран подход при осъществяването на дейността по вътрешен одит.

Стандартите ще се прилагат от всички вътрешни одитори в публичния сектор и ще спомогнат за повишаване качеството на одиторската дейност и по-ефективното и ефикасно разходване на публичните средства при постигане целите на организациите.

Вътрешният одит е независима и обективна дейност за предоставяне на увереност и консултиране, предназначена да носи полза и да подобрява дейността на организацията. Вътрешният одит помага на организацията да постигне целите си чрез оценка и подобряване ефективността на процесите на управление на риска, контрол и управление.