По-слаб е кредитният пазар към края на годината, въпреки наличието на изгодни промоции от страна на банките. Това показва анализът на Кредит Център за месец октомври 2012 година. Причините се крият главно в намаляването на броя на добрите имоти в ниския ценови сегмент до 40 000 евро, чиито купувачи представляват съществена група от кредитополучателите.

„Търсенето и тегленето на ипотечни кредити в края на 2012 година е по-слабо в сравнение с края на 2011 година ", коментира Тихомир Тошев, изпълнителен директор на Кредит Център.

„Това се дължи от една страна на все по-трудното намиране на имоти в ниския ценови сегмент в големите градове в страната, а от друга - на продължаващите притеснения на хората относно финансовата им стабилност в следващите години", смята той.

„Въпреки че цените на имотите се стабилизираха и спадът им тази година е само с няколко процента, високата безработица и замръзналите доходи подтикват хората да са предпазливи и да избягват прекомерна задлъжнялост", допълва Тошев.

Все пак банковите промоционални предложения продължават да са актуални на пазара и ще останат такива до края на 2012 година, а някои - и през първите месеци на 2013г. Предпочитанията към лева като валута на кредитите продължава, както и желанията на клиентите да намерят най-изгодния за тях кредит на пазара. От компанията очакват тази тенденция да продължи до края на годината, като за 2012 ще се отчете минимален ръст на ипотечните кредити спрямо 2011 година.

През октомври средният размер на изтеглените ипотечни кредити се равнява на 30 271 евро. Левовите заеми продължават да набират скорост - 48 на сто от кредитите през месеца са изтеглени в български пари.

Размерът на изтеглените ипотеки през октомври в столицата се равнява на 37 517 евро, което представлява ръст с около 3000 евро на фона на месец септември.  Без съществени промени остава разпределението на кредитополучателите по възрастови групи.

Най-инициативни в тегленето на заеми остават хората между 26 и 35 години. След тях се нареждат хората между 36 и 45 години, които представляват 37.3%. Най-младите съставляват 6.8% от всички, а хората над 45 години са близо 10 на сто от потребителите на ипотечни кредити през октомври.

Най-популярни продължават да са заемите между 10 000 и 30 000 евро - близо 52%. Следват ги ипотеките с размер между 30 000 и 50 000 евро, които представляват 30.8% от всички през месеца. Има известен ръст на най-малките по размер кредити - те са нараснали до 5.4%, като това се дължи на всеобщия спад през октомври.