България полага усилия да бъде готова да приеме еврото не по-късно от 1 януари 2025 г. Подготовката и напредъкът на страната ни в тази посока бяха обсъдени на срещите на министъра на финансите Росица Велкова с председателя на Еврогрупата Паскал Донахю и с еврокомисаря Валдис Домбровскис по време на заседанието на ЕКОФИН на 27-28 април.

На тях бяха дискутирани също въпросът за овладяването на инфлацията и мерките на правителството в тази посока, както и очакванията за дефицит по бюджета. За тези разговори пресцентърът на МФ съобщи своевременно.

Във връзка със спекулации в медиите, свързани с процесите по присъединяването на страната ни към Еврозоната - Министерството на финансите категорично заявява, че на тези срещи не е повдигана темата за отлагане на въвеждането на еврото в България след 1 януари 2025 г.

Възраждане внесе 590 хил. подписа за отлагане на еврото

Възраждане внесе 590 хил. подписа за отлагане на еврото

Костадинов очаква атака и доноси от "Демократична България"

Членството в Еврозоната е приоритет за нашата страна. Продължава активната работа на държавата по подготовката за приемане на единната европейска валута, както в техническата, така и в законодателната част. Министерството на финансите смята за недопустимо разпространяването на фалшиви новини и противоречиви послания в медиите, особено в такива с добра репутация в публичното пространство. Всяка информация за официалните срещи на министъра на финансите се предоставя навреме от пресцентъра на институцията по официален път, опровергават от Министерство на финансите.

През пролетта на 2024 г. става ясно дали България е готова за еврото

През пролетта на 2024 г. става ясно дали България е готова за еврото

Домбровскис не очаква страната ни да покрие критериите за еврозоната преди 2025 г.