Директорът на Агенция „Митници" Ваньо Танов заяви пред студенти от УНСС, че има две основни неща, които трябва да знаят - „Пазарът е този, който регулира нещата. Той е най-справедлив. Ако няма вмешателство, той ще регулира нещата".

По време на лекцията си Танов отправи и няколко съвета към студентите икономисти - да отстояват вижданията си и да не допускат неикономически мерки да влияят на решенията им.

Ваньо Танов заяви още, че оценява като много добри мерките, които е взел в Агенция „Митници" за справяне с кризата.

Той припомни, че в същото време са протекли и структурни реформи в Агенцията. Танов разказа, че първоначално Агенция „Митници" се е състояла от 3 структури - митници, районни митнически дирекции и дирекция „Митници".

По думите му на базата на съкращенията, които са направени, при първоначална минимална заплата в Агенция „Митници" 390 лв., в момента е вдигната на 600 лв. „Това никога не е правено, особено в условия на криза", заяви генерал Танов.

Той подчерта, че голяма част от състава е отстранен, тъй като е некомпетентен, не добре професионално подготвен или е участвал в корупционни схеми. По думите му обаче този процес е дълъг и не може да стане еднократно.

Той посочи, че се надява от юни месец, когато бъде обявен конкурс за назначаване на нови служители в Агенция „Митници", да се явят и много млади хора. По думите на Танов в това отношение са постигнати добри резултати и ръководството се стреми да назначава все повече млади служители, които да са с по-добра подготовка.

Танов посочи още, че ако продължава да се работи в тази насока, ще има възможност в края на годината, въпреки кризата, да бъде направено и максимално увеличение на заплатите.

Ваньо Танов не скри и че има корупция и в Агенция „Митници". Той обясни, че митниците не са някакво откъснато звено, а са част от обстановката в страната.

„Това, което за тези 20 години се е натрупало като негативи, се вижда и в Агенция „Митници" и в други държавни институции", заяви Танов. По думите му голяма част от състава на Агенцията трябва да излезе от нея, тъй като е на много ниско ниво.

Ваньо Танов обясни, че две трети от служителите са държавни служители, а една трета работят на трудови договори.

По думите му голяма част от тези, които работят на трудов договор, по един или друг начин, са се снабдили с фалшиви дипломи за висше образование и могат да минат към държавните служители в Агенция „Митници".

Ваньо Танов посочи, че някои от тях имат фалшиви дипломи както за бакалавърска, така и за магистърска степен, но компетентността им, въпреки придобития документ, не е станала по-висока.