Наблюдава се завишена контрабанда на цигари от октомври 2012 до април 2013. Тези данни, изнесени преди дни коментира и в кулоарите на НС финансовият министър Петър Чобанов.
Най-голям процент е засечен през 2010 година във връзка със завишения акциз на цигарите тогава, изтъкна той.

След успокояването на цените има спад на процента на търговия с контрабандни цигари. От 2011 отново имаме увеличение и това, което се случва от април 2012 до октомври 2013 е продължаване на тази тенденция, обясни финансист номер 1.
Според него контрабандата на цигари расте заради негативните проявления на контрабандата през периода на управление на ГЕРБ.

На въпрос на News.bg защо при сегашното управление продължава тенденцията на продажба на контрабандни цигари на Женския пазар и други пазари в столицата, нещо което го имаше и при ГЕРБ, и сега, Петър Чобанов отговори:
„Това е възможно да го има и за тази цел се координираме по-добре вече с МВР. Знаете, че в предния период не може да се говори за особено добра координация между МВР и агенция „Митници”. Сами бяхте свидетели на интервюто на Ваньо Танов, в което той ясно и категорично посочи тази практика. От тук нататък координацията се подобрява”.

Той разчита на новото ръководство на митниците да предприеме нужните действия и съвместно с МВР да се пресече тази практика.

Попитан в какъв срок очаква да се обърне тази негативна тенденция, Петър Чобанов каза: „В срок, в който успеем да върнем Агенция „Митници” към нормалността, тъй като към момента там и структурно, и организационно са направени промени, които категорично не са в посоката да могат да бъдат овладени тези тенденции”.

По думите на финансист номер 1 в Митниците се налага сериозно преструктуриране. До месец той очаква да е готов новият устройствен правилник на Агенция „Митници”.

Министърът коментира и такса ВЕИ, заявявайки, че дебатът за нея ще се води в НС. Дали я подкрепя Чобанов не даде категоричен отговор, но обясни, че тя ще има позитивен ефект върху фиска.