Проблемът със събираемостта на приходите не е в НАП, а в Митниците. Това заяви бившият шеф на приходната агенция и сегашен депутат от ГЕРБ Красимир Стефанов в рамките на заседанието на бюджетната комисия, която гледа на второ четене актуализацията на бюджета.

В словесен сблъсък за мерките, които се прилагат в тези две институции влязоха Стефанов, шефът на комисията по бюджет и финанси Йордан Цонев и червеният депутат Георги Кадиев - бивш зам. финансов директор.

Последният се възмути, че не вижда никакви промени в Митниците и НАП. Той се оплака и че съвсем не му е ясно какво точно се случва в Митниците.

За НАП да не говорим. Там политиката в момента е нищо и половина. Минаха два месеца, а не е ясно как ще изпълняваме приходите, продължи да негодува Кадиев.

Финансовият министър Петър Чобанов се опита да го успокои, признавайки, че ситуацията е сериозна, но вече провежда съзнателна реформа, която да промени самата философия на работа. Той обеща и съвсем скоро ще станем свидетели на резултатите от прилаганите мерки в Митниците и НАП.

Ексшефът на НАП намери само една единствена новост в политиката на кабинета „Орешарски" и тя е в създадената дирекция „Фискален контрол", която да следи стоките от една граница до друга.

Красимир Стефанов за пореден път подхвана темата за невъзстановения ДДС и припомни как по времето на ГЕРБ той е намаляло значително.
Категорично не съм съгласен със спекулациите с невъзстановения ДДС в срок. По наше време бяхме разработили т.нар. „златен стандарт", при който определени фирми, отговарящи на критериите получаваха обратно ДДС-то в 10-дневен срок, заяви Стефанов.

Приходите, които са заложени по отношение на НАП са изпълними и преизпълними, скочи той и отсече: Проблемът е в Митниците.

Той запита и какво се случва с обещанията, че ще се спре кранчето и ще се повиши събираемостта: „Трети месец гледаме, че Митниците нямат ръководство. Не е ясно какви мерки се вземат там за повишаване на събираемостта. Слава Богу, не сте направили кардинални промени в НАП и там останаха специалисти."

След тези негови реплики последва атака от страна на Йордан Цонев: „Вие продължавате да не чувате отсрещните аргументи. Сравняване на невъзстановеното ДДС по отделни години е некоректно, без да се вземе предвид икономическата активност."
Анализът ви е непрофесионален, той е грешен и неизпълним, категоричен бе Цонев.

По думите му той не отговаря на икономическия цикъл, не отговаря на нищо. „Ако имате време, елате с колегите от ГЕРБ и показател по показател ще ви обясним."

Стефанов репликира, че изводите им са верни, още повече, че анализът им е направен от НАП и Митниците.
Проблемът е в неизпълнение на акцизите
и там трябва да се вземат сериозни мерки, обърна се той към Цонев.

Той от своя страна скочи, че проблемът е в лошото и безумно планиране. А по отношение на „кранчето" уточни, че е „развъртяно много през последните 4 години".

И сега продължавате да го развъртате, обърна се Стефанов към Цонев.

Пак ви казвам, елате и ще ви обясни, заключи шефът на бюджетната комисия.

За да потуши страстите, заместничката на министър Чобанов Людмила Петкова увери, че са предприети всички възможни законови действия за повишаване на събираемостта на приходите. Според  данни на министерството несъбраното ДДС до юни месец възлиза на 450 милиона лева.
Петкова заяви и че са предприети мерки за издаване на разрешения за неотложни плащания.