МВР измести МТСП със 7 милиона лева повече в бюджета за следващата година, стана ясно от коментара на председателката на бюджетната комисия Менда Стоянова. Досега първенец по разходи е било социалното ведомство.

Комисията разглежда на второ четене бюджетите на ДОО и НЗОК, както и Бюджет 2016. 

Мнозинството не отпусна повече средства за Ин витро процедури, както и за БАН. Няма да даваме пари за една нереформирана система, подчерта Стоянова по време на второто четене на бюджета за 2016 година.

Години наред се опитваме да ги накараме чрез бюджета да се реформират, но нищо не става, недоволна е тя. По мнението й академиците имали доста възможности да си докарват допълнително средства.

За повече средства за наука настояха от РБ, БСП, АБВ, като Петър Чобанов от ДПС поиска 18 милиона лева повече за БАН, както и повече капиталови разходи за общините.

Не бяха дадени пари и за укрепването на брега на река Дунав, поискано от ДПС. Петър Чобанов предупреди, че заради подкопаването на брега на реката поминъкът на хората в региона бил застрашен.

Чобанов поиска и повече средства за ремонт и рехабилитация на тунели, както и за нови източници на питейна вода. Всички граждани трябва да имат равен достъп до качествена питейна вода, посочи депутатът от ДПС.

От МФ обясниха при представяне на бюджета за следващата година, че 200 милиона лева се очакват като приходи от по-скъпите винетки, ако се приеме най-скъпият вариант. С приходите от Летище София ще се оправи положението на БДЖ.

В Бюджет 2016-та година се залага дефицит от 1,8 млрд. лева или 2% от Брутния вътрешен продукт (БВП) на страната ни, което показва тенденция за намаляване на бюджетния дефицит. Максималният заложен нов дълг, който страната ни ще може да поеме през 2016-та година, е 5,3 млрд. лева.

Правителството предполага още, че реалният растеж на БВП през следващата година ще е 2,1%, а това ще дойде от очаквано нарастване на потреблението и растежа на инвестициите у нас. Идеята е този растеж през 2017-ма година да стигне до 2,5%.

Планираната инфлация за следващата година е в порядъка на 0,5%. Заложените приходи ще са в размер на около 33 млрд. лева за 2016-та година до 35 млрд. лева през 2018-ма година. През следващата година в държавната хазна ще влязат допълнително 1,5 млрд. лева от данъци и осигуровки.

Разпределено по сектори правителството е готово да даде 3,9 млрд. лева за здравеопазване, 3,1 млрд. лева за образование, 3,3 млрд. лева за отбрана и сигурност, 11,9 млрд. лева за социално осигуряване и 2,6 млрд. лева за издръжка на държавните служби.

Прието бе предложението на РБ за 20 милиона лева допълнително за ваучери за храна.

Всички формации имаха идеи да се увеличат средствата за ваучери, но най-скромни бяха реформаторите и стиснатата Менда Стоянова, както тя сама се определи, склони и даде зелена светлина на предложението на коалиционните партньори на ГЕРБ.