Софийската териториална данъчна дирекция събра над 772 млн. лева просрочени задължения (данъци и осигуровки) от 1 януари до 30 юни 2016 г. Сума е с над 40 млн. лева повече в сравнение със същия период на 2015 г., съобщиха от Националната агенция по приходите.

Има тенденцията все повече задължени лица да плащат доброволно дължимите суми, които са в просрочие, отчитат данъчните. Регистриран е ръст от 18,4 % на доброволно събраните суми от просрочени задължения спрямо 2015 г.  Над 684 млн. лв. са събрани като доброволно изпълнение на закъснелите плащания към ТД на НАП София.

Под 13% от общата стойност на събраните просрочени задължения са принудително събрани суми чрез продажби и запориране на банкови сметки.

При пропуснати крайни срокове от НАП вече се обаждат по телефона, изпращане на електронни съобщения и се срещат с длъжници. Целта е избягване прилагането на принудителни мерки, съобщават от данъчната агенция.

На 545 предприятия е разрешено да изплащат дължимите суми и лихви на части, след предоставяне на необходимите обезпечения. На разположение на дружествата остават активите, нужни за извършване на основната дейност на предприятието и оборотни средства, за да продължат да работят активно и да генерира приходи.

Този подход дава възможност на бизнеса да продължи своята работа и да се запазят работни места, като се гарантират приходите в бюджета заедно с дължимите лихви.

Спрямо лицата, които не спазват законоустановените срокове, публичните изпълнители на ТД на НАП София предприемат действия за принудително събиране на задълженията.