Лихвите по кредитите и депозитите ще продължат да намаляват и през следващата година. Тази прогноза направи подуправителят на БНБ Калин Христов, цитиран от БНР.

Той смята, че причината ще са външни фактори, а не преструктурирането на българската икономика. Христов предупреди, че именно заради това банките трябва да са внимателни, когато избират проектите, които да кредитират.

Един от факторите, които ще продължат тенденцията на ниски лихви, е политиката на Европейската централна банка.

Калин Христов обясни, че този ефект ще продължи да съществува и през цялата следваща година.

„Това, което наблюдавахме тази година като намаление с около 70.20 % на цената на финансиране на банковата система средно, разбира се, за различни банки е различно, което частично беше пренесено в цената на кредита”, обясни още финансистът.

Той посочи, че кредитите също ще продължат да са евтини, а търсенето слабо ще се увеличи. Според него е добре банките да отказват някои кредити или прекалено ниски нива, движени от външен натиск, а не толкова от структурата на вътрешната икономика.

Калин Христов допълни, че понякога ниското търсене на кредит води до недостатъчно адекватно определяне на цената на кредита и кредитния риск на съответния клиент.

Подуправителят на БНБ смята, че няма да се стигне до отрицателни лихви по депозитите на потребителите. Той все пак предупреди, че тези тенденции ги има. Именно заради това банките трябва да са готови да поемат изчерпването им, смята Христов.