Общият план за приходите от данъци и осигурителни вноски на НАП е изпълнен на 58,2% към края на месец юни, съобщи днес изпълнителният директор на НАП Мария Мургина на стратегическата сесия на ръководителите на агенцията, която се провежда в Бургас.

Постъпленията от данъци и осигурителни вноски за първите 6 месеца на годината са 2,396 млрд.лв., която е със 125 млн. лв. повече спрямо същия период на миналата година. Постъпленията от осигурителни вноски са 1,737 млрд. лв. или с 13,1 млн. лв. повече спрямо полугодието на 2005 г.

По предварителни данни към 17 август 2006 г. постъпленията от данъци са 84 % от общо планираните за годината. Приходите от социални и здравни вноски и вноските за допълнително задължително пенсионно осигуряване към същата дата представляват 64 % от годишната прогноза.

"Очакваме да съберем с 10% повече от планираните данъци до края на годината", заяви още Мария Мургина.

До 20 октомври част от регистрираните по ДДС фирми, които осъществяват внос и износ към страни - членки на европейския съюз над определени прагове, трябва да подадат Интрастат декларации в Националната агенция за приходите, съобщи още Мургина.

Вече е изградена и системата за обмен на ДДС информация между Националната агенция за приходите и данъчните администрации на страните членки на ЕС - VIES. Системата VIES позволява пълен текущ контрол върху облагаемите с ДДС сделки, осъществявани от български дружества и техни европейски контрагенти, бе оповестено още на стратегическата сесия.

Основната част от информационната система на НАП ще бъде завършена и внедрена до края на 2006 г. В момента експерти на централното управление на НАП и техни колеги от дирекциите в Пловдив и Бургас, съвместно с представители на фирмата - разработчик БУЛ, провеждат тестове на най-важните модули, съобщи още изпълнителният директор на агенцията за приходите.

96% от всички декларации с данък за възстановяване са вече обработени и парите са преведени на клиентите стана ясно още на стратегическата сесия. До края на септември всяка декларация с посочен в нея данък за възстановяване ще бъде обработена.

Забавянето в процедурата по възстановяване бе продиктувано от неимоверно големият брой декларации през тази година - 360 000 повече спрямо миналата година, както и заради въвеждането на международния банков стандарт IBAN.