Националната агенция за приходите (НАП) вече получава по-бързо информация за глобите от КАТ. Това е възможно, след като приходната агенция започна да получава автоматизирано данни за нови просрочени задължения и плащания, направени по сметки на МВР за фишове и наказателни постановления, издадени за нарушения по пътищата. Това съобщават от НАП.

Електронният обмен на данни между системата за събиране на публичните вземания на НАП и системата за глобите на КАТ е стартирал от октомври.

От приходната агенция обръщат внимание на клиентите си, че при заплащане на наложена глоба трябва да спазват указанията на вътрешното министерство за попълване на платежно нареждане. Това било нужно за коректното отразяване на плащането в системите и да не се стига до принудително събиране от страна на НАП.

Очакванията са с електронната система да бъде подобрено взаимодействието между НАП и МВР за по-бързо и ефективно събиране на просрочените задължения към бюджета.

Електронният обмен щял да осигури идентичност на данните за задълженията и плащанията по актовете и щял да спести много ръчни операции на служителите на двете институции.