Премиерът Пламен Орешарски и финансист номер 1 Петър Чобанов дойдоха изненадващо в парламента, за да обяснят какво налага актуализация на бюджета.

Последните 4 години - от средата на 2009 до февруари тази година, могат да се характеризират като силно влошаване на фискалната позиция на страната ни.
Това обяви премиерът Пламен Орешарски пред депутатите.

С близо 8 милиарда лева се е влошила фискалната ни позиция. 3,5 млрд. лева дългове ще трябва да плаща кабинетът през настоящата и следващите години.

Фискалните резерви намаляха с около 4 млрд. лева, като в края на февруари дори спаднаха до ниво 3,9 млрд. лева. За същия период правителственият дълг се увеличи от 10 млрд. в средата на 2009 г. на 14 млрд. в края на февруари тази година, аргументира се Орешарски.

Станишев шокиран от наследството, оставено от ГЕРБ
Още...

Рязко се е увеличила задлъжнялостта на държавните фирми.
Само 12 големи държавни фирми са натрупали дълг в размер на 5,4 милиарда лева. 8 от тях са в енергетиката с дълг от 4,567 милиарда лева.
Тези задължения красноречиво показват трудното бъдеще за тези държавни фирми и за потребителите на техните услуги, коментира Пламен Орешарски.

По думите му бюджет 2013 е бил планиран оптимистично. Стабилизационните мерки и други инициативи на кабинета налагат актуализация на бюджета, стана ясно от коментара на министър-председателя. Разработени са мерки за подобряване на събираемостта, увери Пламен Орешарски, но допълни, че те няма да доведат до нужните приходи, заложени в бюджета.

От началото на годината до края на май са изхарчени 357 милиона лева, от тях 209 милиона за извънредни и непланирани разходи.
За първите 5 месеца са изразходвани възможностите за гъвкавост при непланирани разходи, стана ясно още от думите на премиера Орешарски.
Актуализацията, по думите му, е наложителна.

Публичните финанси на страната за периода на ГЕРБ са се влошили с близо 8 млрд. лв. С 4 млрд. лв. намаляха фискалните резерви, каза още Пламен Орешарски от парламентарната трибуна.

ГЕРБ нямат политически аргументи да са в пленарна зала, обяви Местан
Още...

Правителственият дълг се е увеличил с 4 млрд. лева за същия период, от 10 млрд. лева през 2009 на 14 млрд. лева през февруари 2013.

Пламен Орешарски подчерта, че може да не се актуализира бюджетът, ако държавата не се разплати с бизнеса. Това обаче е политика, която се оценява негативно.

Поетите финансови ангажименти за следващите няколко години са общо 1,6 милиарда лева, каза министър-председателят. В тази сума обаче не е включена задлъжнялостта на болниците.

Орешарски припомни, че през февруари кабинетът „Борисов" емитира външен заем в размер на 800 милиона лева. Падежът на тези облигации е през август, което означава, че ще трябва да бъдат изплатени нови 800 милиона лева, обясни премиерът.

„Не по-различно е състоянието на държавните фирми. Наблюдава се рязко увеличаване на задлъжнялостта. Преобладават фирми от енергетиката. Задълженията показват трудното бъдеще за държавните фирми и потребителите на техните услуги", каза Орешарски.
Стана ясно още от думите му, че за първите 5 месеца приходите от ДДС са едва 38 на сто от планираните, а от акцизи - 33%.

БСП откровено лъжат за бюджета, контрира ГЕРБ
Още...

Финансовото състояние на държавата не е леко, обясни и финансовият министър в кулоарите на НС. Няколко неща налагат актуализацията на бюджета, по думите на финансовия министър. Едното е не добре разчетените приходи. Петър Чобанов припомни, че и буферите са изчерпани.

Имаме и някои не добре планирани разходи, изтъкна той и посочи за пример, че парите за хората с увреждания стигат само до октомври месец. Новият дълг, който ще натрупаме, по думите му, ще е, колкото да се покрие недостигът на средства в хазната.
Освен това ще се търси и ликвиден буфер за следващата година.

От коментара на финансовия министър стана ясно, че новият дълг ще е около 1 милиард лева. За всяко непредвидено плащане, което изниква в момента, няма от къде да се вземат пари, по думите му.

За пример той посочи, че няма пари дори за неотложни ремонти на болници и му се налага да отказва искани средства. Ако не се генерира нов дълг, вариантът е да се спрат плащанията към бизнеса, но това, според Петър Чобанов не е изход от създалата се ситуация.
Между 7-8 милиарда е разлика в това, което предшественикът му Симеон Дянков е заварил и оставил в хазната, стана ясно още от думите на министър Чобанов.