Разходите на държавното обществено осигуряване (ДОО) за обезщетения са 6,5% от БВП през 2017 г., съобщават от Националния осигурителен институт.

От НОИ обединяват парите за пенсии с тези за майчинство в следния текст: "Разходите (на ДОО) за пенсии, обезщетения при временна неработоспособност и трудоустрояване, за майчинство и за безработица, изплатени на лица над 64-годишна възраст, през 2017 г. възлизат на над 6,3 млрд. лв".

4697 пенсионери са със запорирани пенсии

4697 пенсионери са със запорирани пенсии

Заради задължения към държавата най-често данъци или сметки…

Според тях парите са около 6,5% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната за миналата година, съобщават от НОИ.

Според анализа на НОИ за най-възрастната част от населението са отивали около 60% от общите разходи за пенсии и краткосрочни обезщетения, като 70% от тези пари са били за пенсии и добавките към тях.

Около 1,5 млн. души на възраст над 64 години са получавали пенсия и парично обезщетение от ДОО през 2017 г. средно месечно. Над 99% от тях са пенсионери. Според НОИ, всеки шести получател на пенсия или обезщетение е бил от тази възрастова група.

Нови документи за плащане на майчинство и болнични утвърди НОИ

Нови документи за плащане на майчинство и болнични утвърди НОИ

Старите образци се приемат до 15 юли

Тя заема най-голям дял в групата на пенсионерите (69,6%), докато сред имащите право на краткосрочни плащания процентът е доста по-нисък - между 0,2% при обезщетенията за майчинство и 3,6% при обезщетенията за временна неработоспособност и трудоустрояване.

Според НОИ възрастните жени преобладават в общия брой на пенсионерите и получателите на обезщетения за майчинство.

Според осигурителния институт, повечето хора, получили обезщетения при временна неработоспособност, трудоустрояване и безработица са мъже над 64-годишна възраст. Това може да бъде обяснено с по-дългия им престой на пазара на труда в сравнение с жените.