Политиката на непрекъснатото намаляване на пенсионните вноски подрива пенсионната система, без да подобри конкурентоспособността на икономиката.

Това е мнението на управителя на НОИ Йордан Христозков. В интервю за БНР той обясни, че това, което се прави в момента, е непрекъснато да се увеличава броят на работниците в социалното осигуряване за сметка на работодателите и да се намаляват вноските.

И макар това да е правено с мотив да се подпомогне развитието на икономиката, това на практика не се получава. Обратното, по думите на Христозков, това намаляване подрива основите на солидарната осигурителна система, която е възприета в България, и води до дефицит в пенсионната система.

„Ако беше спазен договорът от 2000 за размера на вноската за фонд пенсии да бъде 32%, това нямаше да се случи", коментира управителят на НОИ, като припомни, че с този договор са се съгласили и синдикатите, и работодателите.

„Просто трябва да продължим да си внасяме пенсионните вноски и да се спре политиката на намаляването им, нещо, което не е типично за западната система", подчерта Христозков.

В Европейския съюз не познават толкова ниско равнище на осигурителните вноски. Това каза и зам.-министърът на труда и социалната политика Лазар Лазаров.
Той посочи, че до края на годината в т.нар. Сребърен фонд ще постъпят над 210 милиона лева.