Според финансовия министър Пламен Орешарски правителството не е оставило лошо наследство във финансите на държавата.

По думите му равнището, което има сега фискалният резерв, е добър буфер за 10 години напред, ако се провежда благоразумна фискална политика и не се допускат големи дефицити - над 3%, както е във Великобритания - 12%.

Приключваме с около 173 млн. лв. положително бюджетно салдо за полугодието.
Около 8 на сто изоставаме в приходите спрямо миналата година, което е един от най-добрите резултати между 27-те страни-членки, коментира финансовият министър.

Според Орешарски най-вероятно ще трябват остри рестрикции в зависимост от актуализираните оценки за приходите.

Пламен Орешарски съобщи, че в бюджета към настоящия момент има над 4 млрд. лв. буфери (3,9 млрд. буфери в бюджета плюс отказа да се индексират заплати), така че, подчерта той - неизпълнението на приходите е около 2,1 млрд. лв.

„Можете да смятате оттук нататък колко са буферите в този момент и ако ще има нови рестрикции какви размери трябва да бъдат те", заяви Орешарски.

По отношение на свиването на разходите той изтъкна, че за първото полугодие на тази година това е било приложено.

„Посочете ми пример от нашата или европейската история, при който да са замразявани заплати преди изборите. Ако ми посочите такъв пример - може да говорим за лошо наследство", заяви още Орешарски и добави, че не открива никъде извършени разходи в пряка връзка с политическия цикъл.

Той съобщи, че в края на работното време в петък фискалният резерв възлиза на 8,25 млрд. лв.
Според Орешарски би било добре годината да приключи с нулево бюджетно салдо.

Дефицитът може да се финансира от фискалния резерв без външно финансиране, категоричен е той.
„Ако дефицитът е по-голям от 8,2 млрд. лв., тогава трябва да се търси допълнително финансиране, но не ми се струва, че за една година може да се направи чак толкова голям дефицит, че да не стигне фискалният резерв", добави Орешарски.

Пламен Орешарски представи фискалните резултати за 4-годишния мандат на кабинета - от 2005 до 2008 г. включително приключваме с излишък:

  • 2005 г. - 3,1% от БВП
  • 2006 г. - 3,5% от БВП
  • 2007 г. - 3,5% от БВП
  • 2008 г. - 3% от БВП

Орешарски изрази надежда четирите поредни години с внушителни положителни бюджетни салда да не останат изключение в историята ни.

„От 130 години страната никога не е постигала 3% бюджетен излишък", подчерта министърът в оставка.

Той изтъкна още, че за 4 години практически е удвоен фискалният резерв, като през този период страната е погасила предсрочно правителствен дълг за 2,3 млрд. лв.

По думите му ако не са извършени тези предсрочни погасявания, днес фискалният резерв щеше да бъде с още 2,3 млрд. лв. по-висок.

Сред успехите, постигнати по време на мандата, Орешарски посочи, че е преструктурирана системата на държавния финансов контрол, че е извършена данъчна реформа, че е създадена НАП, че е повишена събираемостта на данъците.