орешарскиВажно е да продължим да се дистанцираме от Гърция и да го демонстрираме. Това заяви в ефира на БНР бившият финансов министър и настоящ депутат от „Коалиция за България" Пламен Орешарски. Той коментира кризата в южната ни съседка и това как тя ще се отрази на България.

Според Орешарски „нашата банкова система изглежда доста стабилно", въпреки че около една трета от българските банки са собственост на гръцки.

Финансистът подчерта, че страната ни трябва да покаже повече разум от Гърция като продължи политиката на дефицита и неговото балансиране. Според Орешарски най-важното е да покажем на чуждите инвеститори, че можем да управляваме нашите финанси разумно.

Той беше категоричен, че е в интерес на България Гърция да бъде възможно най-бързо стабилизирана. „Така ще намалее регионалният риск", обясни той, като добави, че големите инвеститори не се интересуват само от дадена страна, но и от региона около нея.

Пламен Орешарски припомни случая с изпадналите в икономическа криза през 2008 г. балтийски страни. В някои от тях е съществувала система на валутен борд, подобна на тази България. Това е дало повод да се заговори, че нашата страна ще бъде следващата, изпаднала в подобна криза.

Орешарски обобщи, че кризата в Гърция е една "добра възможност да се дистанцираме от случаите на лоши фискални практики и да покажем, че България през последното десетилетие управлява финансите си разумно".