Кабинетът започна не предизборно, а следизборно харчене.

Това е мнението на бившия финансов министър Пламен Орешарски по отношение на фискалната политика на правителството на Бойко Борисов.

В студиото на Нова телевизия Орешраски каза, че вчерашната актуализация на бюджета беше непълно предвидима, но - "тя беше най-странната актуализация, в която съм участвал."

По думите на Орешарски всяка една актуализация има за цел да подобри фискалния резултат, а това може да стане единствена като се намалят разходите.
"Актуализацията на бюджета вчера прави точно обратното - разходите се увеличават", посочи Орешарски.

Като аргумент той посочи именно сумата от 660 милиона лева, които се отделят за разплащания на вече сключи договори. Ексминистърът обясни, че нуждата от тези пари е била напълно предвидима, тъй като това е сума е по спрени през септември месец плащания.

Освен това при непрекъснатия спад на приходите в държавния бюджет, актуализацията е най-логичното действие, макар и не в тази посока, допълни Орешарски.

Той предупреди, че сигналите на правителството са изключително тревожни при постоянния спад на приходите, увеличаване на харчовете, отваряне на застрашителен дефицит и сигналите за емитиране на дълг чрез заеми.