Точно до 1 май работят българите, за да си платят данъците през 2013 г. Образно казано това е денят, в който гражданите ще спрат да работят за правителството и ще започнат да работят за себе си. Това показват изчисленията на Института за пазарна иконономика.

Датата е фигуративна, като показва кога държавната хазна ще се попълни, ако всичко изработено бъде моментално изземвано -  наричаме я ден на свобода от правителството, а по-света е известна като Tax Freedom Day, уточняват от Института.

През настоящата година денят на свобода от правителството носи известна ирония, тъй като спираме да работим за правителството точно в Деня на труда - традиционно неработен ден.

В България денят на свобода от правителството традиционно се пада някъде през месец май, като по-ранното му настъпване през последните 4-5 години се дължи както на притиснатите от кризата и слабото възстановяване приходи и появата на бюджетен дефицит, така и на засилената роля на европейските средства, които се изключват от сметката, тъй като не излизат директно от джоба на българския данъкоплатец.

Ако продължим със символичната сметка, то от 1-ви до 5-ти май са дните, когато данъкоплатците ще бъдат „освободени" от работа за държавата, тъй като тя ще финансира част от харчовете си със заеми - това е предвиденият дефицит в Бюджет 2013. Тези 5 дена рано или късно ще бъдат отработени в полза на държавата, допълват от Института за пазарна иконономика.