Данъчните запечатаха голям магазин за китайски стоки в търговски център в Добрич. Причината са данъчни нарушения, съобщават от НАП-Добрич, цитирани от БТА.

Това е един от първите, обявени в интернет страницата на НАП в списъка на търговци, спрямо които се налага принудителната административна мярка "запечатване". Софтуерът на НАП за дистанционно наблюдение на касовите апарати е открил, че търговският обект в центъра на Добрич отчита нереално ниски обороти.

Икономическа полиция и НАП запечатват 4 търговски обекта

Икономическа полиция и НАП запечатват 4 търговски обекта

Възложена е данъчна ревизия на търговец, опериращ в над 20 магазина в страната

Данъчните са извършили контролна покупка в магазина и са видели, че покупките не се отразяват на касовия апарат, който има връзка с приходната агенция. Те се издават на касови бележки от компютърна система с нефискален принтер.

За такива касови бележки, издавани на клиенти на магазина, има подадени жалби в НАП, посочват от местния офис на агенцията.

Още през 2015 г. данъчните са проверили магазина. Тогава са съставени седем акта за същото нарушение.

Заради системните нарушения на данъчните закони магазинът ще остане запечатан за максимално предвидения от закона срок от 30 дни, информират от НАП.

НАП публикува списък с обектите, които ще запечата

НАП публикува списък с обектите, които ще запечата

Дори промяната на собствеността не пречи данъчните да затворят обекта

След това касовият апарат на обекта ще бъде поставен под засилено дистанционно наблюдение и при установяване на нови нарушения отново ще бъде наложена административната мярка "запечатване".

От НАП-Добрич напомнят, че за всяка покупка на стоки и услуги срещу заплащане в брой трябва да се издава касова бележка, на която в долния ляв ъгъл задължително трябва да е изобразена картата на България около индекса BG.