Официално се отказваме от кандидатстване в ERM II(предверието на Еврозоната).

Причината е, че не изпълняваме критериите и би било нахално да кандидатстваме, заяви на пресконференция в Министерски съвет премиерът Бойко Борисов.

Тръгваме към ревизии на бюджета за 2008-а и 2009-а, обяви от своя страна финансовият министър Симеон Дянков.

Премиерът: Лъгали сме, не знаейки за този капан.

 

Заради разкритите разходи и сключваните договорености и анекси от предишното правителство има опасност срещу България да тръгне наказателна процедура за свърхдефицит за 2009 г., съобщи още той и добави, че е информирал европейските институции за това.

Лъгали сме, не знаейки за този капан", коментира премиерът Бойко Борисов.

В същото време Симеон Дянков е категоричен, че няма опасност за стабилността на Валутния борд, банковата система и фискалната политика. Той е убеден, че Бюджет 2010 може да бъде изпълнен.

Дянков съобщи и че по предварителни данни дефицитът за март месец е 200 млн. лв. и подчерта, че е значително по-нисък от този за януари и февруари.

Финансовият министър поясни, че сключените в края на 2008 г. и през пролетта на 2009 г. анекси за около 2,15 млрд. лв. ще окажат негативно влияние на бюджетните резултати за 2008 и 2009 г.

Той отбеляза и че задействането на наказателна процедура спрямо страната означава мониторинг и на всеки 6 месеца - доклади, което ни отдалечава от пътя ни към ERM II и Еврозоната поне за тази година.

Всички, които са мълчали и умишлено са ни подвели, съм разпоредил да си заминават.

 

Според премиера екипът му се е предоверил на заварени чиновници.

„Тази приемственост и толерантност, която проявихме в първите месеци, не ни се отплати с добро", каза той.
Грешката на Дянков беше, че не ги омете веднага", добави премиерът.

Той посочи, че към днешна дата задълженията на болниците възлизат на 280 млн. лв, а вносители на апаратура претендират за 400 млн., „т.е. има 120 млн. скрити, за които не знаем - поръчвана апаратура, без да е предвидено в бюджета", изтъкна Борисов.

По думите му именно тези второ и трето ниво ешелони- добре ешелонирана отбрана на тройната коалиция, са си мълчали.

Всички, които са мълчали и умишлено са ни подвели, съм разпоредил да си заминават", заяви премиерът Борисов.

Не е целесъобразно Българският енергиен холдинг (БЕХ) да продължи да съществува като такава структура, обяви от своя страна икономическият министър Трайчо Трайков и каза, че ще има персонални промени в ръководството.

Приемствеността и толерантността, която проявихме в първите месеци, не ни се отплати с добро.

Премиерът Борисов посочи, че в БЕХ, чрез консултантски договори към държавни предприятия, били получавани от порядъка на 300 лв. на час за юридически консултации.

По думите му в холдинга се генерира печалба, служителите си раздават материални стимули и заплатите им стигат до 5-6 хиляди лв. и нагоре, а основната им функция я няма.

Затова се налагат кадрови и организационни мерки, категоричен е Борисов.

Започва цялостен одит в енергийните дружестваи в проверките ще участват данъчните и специалистите от ДАНС, съобщи премиерът Борисов.
Ще бъде проверявано как е станало ценообразуването по цялата верига от мините до потребителя.

Крайният потребител би трябвало да получава ток на много по-ниски цени, убеден е премиерът.

В присъствието на шефа на НЕК той подчерта, че държавните болници плащат цена за тока - 136 лв., а АЕЦ „Козлодуй" го произвежда за 62 лв.

Шефът на ДКЕВР Ангел Семерджиевсъобщи, че текат проверки на ЧЕЗ по повод многото жалби, че е започнала проверка и в НЕК, а от вчера и в ЕОН.

Премиерът каза че приватизационните договори за енерго-разпределителните предприятия не могат да бъдат развалени, тъй като са изтекли в средата на 2009 г. Те са били 5-годишни, така че сега с агенцията за приватизация и следприватизационен контрол не можем да направим нищо в този посока, каза той.

ДКЕВР е организация, в която има 13 човека, назначени по квота от БСП, ДПС и НДСВ и за дейността си взимат общо 80 хиляди лв. месечно.

Борисов подчерта, че не е замисляна национализация и припомни и че антикризисният план на правителството предвижда продажба на държавни миноритарни дялове, а по отношение на чуждестранните инвестиции подчерта: „Не искаме да прогоним чуждите инвеститори, а искаме те да се отнасят към българския потребител като към европейски потребител."

Борисов изтъкна като голям негатив на предишните управляващи структурирането на ДКЕВР на партиен квотен принцип.
„ДКЕВР е организация, в която има 13 човека, назначени по квота от БСП, ДПС и НДСВ и за дейността си взимат общо 80 хиляди лв. месечно", посочи още премиерът и каза, че според него те не са си вършели работата както трябва и че положението в ДКЕВР ще бъде променено по законодателен път.

Според Борисов във всяка сфера, независимо дали е енергетика или застраховане, са действали схеми, подобни на заменките на гори и на земеделски площи.