Първа инвестиционна банка - Fibank е върнала предсрочно през януари нови 100 млн. лв. от държавната подкрепа. Това е станало ясно на среща между ръководството на банката в лицето на главния изпълнителен директор Васил Христов, главен директор „Риск” Димитър Костов, главния финансов директор Живко Тодоров и миноритарни акционери, съобщават от банковата институция.

През 2015 г. банката предсрочно е погасила 775 млн. лв., в това число 25 млн. лв. лихви.

Христов е изтъкнал, че през януари 2016 г. предсрочно са погасени нови 100 млн. лв., а остатъкът от 350 млн. лв. до пълното изплащане на държавната подкрепа, който е дължим до края на месец май 2016 г., ще бъде обслужен по същия начин.

По време на срещата специален акцент е поставен на проекта за подобряване на корпоративното управление и управлението на риска в Първа инвестиционна банка. Той е осъществен съвместно с Международната финансова корпорация (IFC) и се реализира в продължение на направено през 2010 г. проучване от страна на IFC за прилагане на международните стандарти в доброто корпоративно управление, които банката прилага стриктно в своята дейност.

От банката поясняват, че изпълнението на проекта съвпада и с поетите от тях ангажименти във връзка с Плана за преструктуриране, одобрен от Европейската комисия.

Fibank припомня, че в края на миналата година е предприела нова организационна структура. Тя отговаря изцяло на изискванията на ЕК и отразява препоръките на Международната финансова корпорация. Организационната структура отразява съвременните изисквания за организация на бизнес линии, които целят фокусиране към кредитиране на фирми и на индивидуални клиенти.

Ръководството на банката няма притеснения за предстоящия преглед на качеството на активите, защото в голяма степан вече е преминат такъв през 2014 година. Това е станало преди изготвяне на плана за преструктуриране, одобрен от ЕС и се прилагат стриктно най-високите международни стандарти.

Главният изпълнителен директор Васил Христов е изразил намерението на ръководството на Първа инвестиционна банка да се засили диалогът с миноритарните акционери. Това ще бъде направено с цел по-нататъшно подобряване на корпоративното управление, като по този начин банката ще стане още по-достъпна и ще позволи на миноритарните акционери активно да работят за успешното развитие на банката.