Да бъде създадена нова методика за изчисляване на пенсиите настояват от Асоциацията на пенсионерите в България.

Месец преди парламентарните избори възрастните хора за пореден път напомнят за проблемите си и формулират искания към бъдещите управляващи - прагът на бедност да е като в останалите страни-членки на ЕС.

Настояват и за мерки за преодоляване на демографската криза. От бъдещото правителство пък Асоциацията очаква реално увеличение на пенсиите, обясни председателят на организацията Димитър Кисимов, цитиран от БНР.

Пенсионерите в България с пенсия 136,08 лева и с последните две увеличения вече 150 лева, са над 1 милион души. Така че докато нашите политици и държавници не намерят начин как да ограничат тези размери, ние искаме мораториум върху всички увеличения на заплати в държавните институции, посочи Кисимов

От Асоциацията на пенсионерите искат държавата да започне да обръща внимание на техните проблеми, продължи Кисимов.

Имаме ли  право ние българските възрастни хора на един по-достоен  живот. Искаме ново начало на взаимоотношения във всичко, най вече вътре в парламента, подчерта още Кисимов.

Припомняме, че днес от Министерството на труда и социалната политика заявиха, че е необходимо спешно да се приеме укрепване на пенсионните фондове. Експертите предлагат също така да има застраховки за пенсия, безработица и инвалидизиране.