Бюджетът за 2023 година ще бъде приет, независимо дали ще се формира редовно правителство или ще остане служебното. Това заяви председателят на ресорната парламентарна комисия и бивш финансов министър Петър Чобанов от ДПС в БНТ.

Той заяви, че ситуацията в която в момента се намира България е наистина сложна.

"Видяхме, че когато няма ясно изразено парламентарно мнозинство, когато няма кабинет, който носи отговорност за действията си и стои зад някаква конкретна програма за бюджета, тогава може да се случи така че особено, ако някои от партиите подходят по-безотговорно и разчитат, че вече са в предизборна кампания, може да се случи така че да натоварим бюджета с излишни разходи и да се стигне до този вариант", коментира Петър Чобанов.

Според него случващото се с бюджета е проекция на това, което е заложило последното редовно правителство, начело с "Продължаваме Промяната", в бюджета за 2022 година. Според него зад настоящия бюджет не е стояла ясна програма за управление, а "хаотични идеи", включително идеята да се сложи край на политиката на финансова стабилност.

"И когато продължим тези мерки, остойностим ги, това, което получаваме като дефицит, са тези над 11 милиарда лева и като дълг над 15 млрд. лв. и то за съжаление тези 15 млрд. лв. рискуваме да се повторят като дълг при всяка една от следващите 3 години, тоест да достигнем до едни наистина неустойчиви дългови нива, които на практика няма откъде да вземем с оглед на развитието на лихвените проценти", загрижен е Петър Чобанов.

Той предупреди, че е възможно неблагоприятно развитие на икономическата ситуация в страната и 0 процента растеж, от което се опасяват и работодателските организации.

Чобанов поясни, че към момента се разглежда по-разумният вариант за удължаване на действието на тазгодишния бюджет.

"Но си даваме срок изрично, че когато вече имаме възможност да се състави редовно правителство, тогава ще бъде приет и бюджет за следващата година. Тоест този срок, който го има в закона - 31 октомври, да го отсрочим с няколко месеца, за да може тогава, когато има редовно правителство, да приемем бюджет", обясни Петър Чобанов.

За влизането в Еврозоната, според него, не е необходимо да променяме целта си, но можем да влезем, когато и Еврозоната го иска. Той отбеляза спада на инвестициите и загубата на работна сила. Това може да затрудни страната да убеди европейските финансисти, особено като показваме, че не можем да съставим правителство, за да ни повярват.

Симеон Дянков не вижда България в еврозоната до 2025 г.

Симеон Дянков не вижда България в еврозоната до 2025 г.

И с удължаването на Бюджет 2022 пак се задава дефицит до 4,5%