Физическите лица могат да пожелаят да им бъде удържан авансов данък за четвъртото тримесечие на 2016 година. Това съобщиха от Националната агенция за приходите (НАП).

Те трябва да декларират желанието си пред предприятието или самоосигуряващото се лице, което през въпросния период им изплаща доход от наем, от друга стопанска дейност или паричен доход от други източници.

От приходната агенция обръщат внимание, че ако желанието не бъде заявено писмено, предприятията или самоосигуряващите се лица платци не следва да удържат авансово данъка.

Гражданите могат да заявяват желанието си в образеца на сметка за изплатени суми. Той може да бъде намерен на интернет страницата на приходната агенция.

Данъчните припомнят също, че декларация за дължими данъци трябва да подаде всяко предприятие или самоосигуряващо се лице, което изплаща на физически лица доходи извън тези по трудов договор и е задължено да удържа данък.

Необходимо е декларацията да бъде подадена в сроковете за внасяне на дължимите данъци. До 31 октомври 2016 г. трябва да се декларира авансовият данък за приходите от наем, друга стопанска дейност и за паричните доходи от други източници. Той е удържан за доходи, изплатени през третото тримесечие на годината.

От НАП уточняват, че декларация трябва да подадат и физически лица, ако предприятието или самоосигуряващото се лице - платец на дохода не е задължено да удържа и съответно да внася данък. Декларирането на дължимите данъци в НАП става до края на месеца, следващ тримесечието, през което доходът е придобит. Това се отнася и за доходи от наем или от друга стопанска дейност, придобити от физическите лица през третото тримесечие на годината срокът е съответно 31 октомври 2016 г.

Декларацията за дължими данъци се представя в НАП и за окончателните данъци, удържани върху доходите на чуждестранни физически лица (например върху възнаграждения за услуги, неустойки, обезщетения, стипендии за обучение в България, доходи от лихви и други), както и за окончателните данъци върху доходите от дивиденти и др., дължими от местни и чуждестранни физически лица.

От НАП подчертават, че формулярът се подава и за данъци при източника по Закона за корпоративното подоходно облагане, като например данъци върху дивидентите и ликвидационните дялове в полза на чужди фирми и местни дружества, които не са търговци, включително общините.