Близо 50 млн. лв. неотчетен оборот откриха служители на НАП, МВР и прокуратурата след проведена акция в столични клубове, дискотеки и нощни заведения.

Фирмата, стопанисвала популярните нощни заведения в София, е укрила близо 50 млн. лв. оборот за последните 3 години.
Невнесеният ДДС за периода е от порядъка на 10 млн. лв. Укривани са още корпоративен данък, осигуровки и данък върху доходите на персонала.

Претърсване беше проведено в 7 адреса в столицата, като по информация сред проверените са „Ориент 33" и „Джим Бийм" в Студентски град, клуб БИАД и "Акорд".

От БИАД са иззети компютри, касови апарати и специализиран софтуер за манипулиране на фискални устройства.

По първоначална информация за периода от 2008 г. досега заведенията са укривали значителна част от оборотите си чрез изтриване на данни от касовите апарати. Манипулирането на фискалните устройства е ставало от сервизна фирма, чийто управител е задържан.

Доставките на алкохол и цигари в заведенията също са се извършвали без документи, показва още разследването.

Иззет е и хард диск, на който е записана подробна информация за реалните парични потоци и счетоводството на фирмата. Според събраните до този момент данни само три от разследваните заведения, чрез манипулиране на фискалните устройства, са укрили за миналата година 1 милион и 200 хиляди лева.

Установено е още, че собствениците на фирмата са инвестирали сумите от неотчетените обороти в недвижими имоти и бизнес, работи се и по версия за пране на пари.

Повдигнати са обвинения на четирима, операцията е в рамките на досъдебно производство за укриване на данъци и документни престъпления.