Днес е последният ден, в който може да подадете данъчната си декларация и да си платите задълженията с отстъпка.

Това се отнася за годишните декларации за облагане на доходите от 2009 г., а отстъпката е от 5%.

Хората, които са решили да се възползват от облекчението в последния ден, трябва да заплатят дължимия от тях данък в банков офис, разкрит в салоните за обслужване на Националната агенция за приходите до 17.00 ч.

При попълване на преводни нареждания към бюджета е необходимо да се напише точната сума, кода за вид плащане, входящия номер на данъчната декларация, ЕГН, като задължително се посочва и периода, за който се отнася плащането. Декларацията за доходите и всички нейни приложения са публикувани в сайта на НАП във формат, който позволява да бъдат попълнени електронно.

Най-лесният и достъпен начин за плащането на данъка е по интернет. Плащането на данъци по този начин изисква наличието на дебитна карта, регистрация в системата ePay и в интернет-страницата на приходната администрация.

Списък на кодовете за видове плащане, образци на платежни нареждания и пощенски записи за плащане към бюджета, както и номерата на банковите сметки на териториалните дирекции на НАП могат също да бъдат намерени на интернет страницата на НАП - www.nap.bg.

Крайният срок за подаване на декларацията и плащането на данъка върху доходите е 30 април.