Правителството одобри проектобюджета за 2009 г. и утре ще го внесе в парламента.

Той предвижда бюджетният излишък да е в размер на 3 % от БВП. Планирана е и възможност, ако настъпи прекалено охлаждане на икономиката, бюджетният излишък да намалее на 2 процента. Условията за това са, ако икономическия растеж намалее повече от планираното и ако с очакваното намаление на преките чужди инвестиции намалее и дефицитът по текущата сметка.

Правителството е планирало допълнителни мерки за подобряване на бизнес средата и намаляване на влиянието на световната финансова криза. Предвижда се Българската банка за развитие да отпусне кредитни линии за подпомагане на малки и средни предприятия, съобщи премиерът Станишев и уточни, че това може да стане чрез капитализиране на банката с около 120 млн. лв.

Министерство на икономиката и енергетиката е натоварено да подготви бизнес план за създаване на публична компания, която ще инвестира за създаване на индустриални зони, съобщи още премиерът.

Като допълнителни мерки за подобряване на бизнес климата правителството планира облекчаване на лицензионните и разрешителни режими, с също и мерки за подкрепа на научните изследвания и иновации.

Правителството не планира повишаване на данъците, изтъкна още Станишев.

Приоритетни според проектобюджет 2009 ще бъдат инвестициите в инфраструктурата, здравеопазването, образованието, съобщи още той.
По отношение на социалната сфера той каза, че от 1 април догодина ще бъдат вдигнати минималните пенсии, ще бъдат преизчислени старите и ще има отпушване на максималната пенсия. Освен това от 1 април ще се вдигнат с още 9.7 % пенсиите
Средната пенсия за четирите години от мандата ще бъде увеличена 100 %, изтъкна Станишев.

Накратко по думите на финансовия министър Пламен Орешарски в Бюджет 2009 ще има повече инвестиции, по-сериозни социални ангажименти и повече буфери.

Във връзка с променената конюнктура под влияние на финансовата криза, основният риск за България е реалният сектор и темповете на икономически растеж и затова прогнозата за икономически растеж е коригирана на 4,7 %, посочи премиерът.
Затова вземаме допълнителни мерки за стимулиране на икономическото развитие и противодействие на ефекта от очакваното намаление на преките чуждестранни инвестиции, добави той.