Министерският съвет направи промени в устройствения правилник на Агенция „Митници“, с които се закрива митница „Свиленград“ и се създава „Звено за информационна сигурност“ в администрацията на Централно митническо управление.

Със закриването на митница „Свиленград“ се целяло превенция на корупционни практики и подобряване на работата, твърдят от правителството, като щели да се оптимизират човешките, финансовите и материалните ресурси и те ще се насочат за по-ефективно изпълнение на контролните функции на митническата администрация.

Припомняме, местната общинска власт в Свиленград "скочи" на протест срещу закриването на митницата. 

Звеното за информационна сигурност ще осъществява контрол за спазване изискванията за сигурност на информационните системи на митническата администрация, ще организира и осъществява политиката за информационна сигурност на Агенция „Митници“ с цел защита на обработката, съхранението и разпространението на информацията.

Има поводи и причини за затварянето на митница „Свиленград“, коментира след заседанието финансовият министър Владислав Горанов. Според него причината е необходимост от подобряване работата на митниците.

Относно протестите на Митница „Свиленград“, Горанов подчерта, че всеки има право да си изказва позицията в рамките на закона. Работата на Министерството на финансите и Агенция „Митници“ не е да създава заетост, а да събира приходи, убеден е финансовият министър. По думите му, с програми за заетост се занимават други министерства.