Променят имената на програмите и прехвърлят финансирането им от едно министерство в друго за идната бюждетна година. Информацията за това проекторешение е публикувана на страницата на финансовото министерство.

"Промени в министерско постановление No  468 от т.г. за утвърждаване на класификация на разходите по области на политики и бюджетни програми", е документът, представен от МФ.

Програмите са от  компетентността  и  отговорността  на  съответния  първостепенен разпоредител с пари по бюджетите на Министерския съвет, на министерствата, на държавните агенции и на Държавен фонд „Земеделие“ за периода 2016-2018.

В доклада на финансовия министър Владислав Горанов пише, че във връзка с приетия от парламента Закон за предучилищното и училищното образование, наименованието на една политика и съответната бюджетна програма към нея, се заменя с друга.

С измененията и допълнениета по Закона за обществени поръчки, заради това, че "тази политика" отива под контрола на министъра на финансите, в Агенцията за обществени поръчки, (която е към МФ), се включва като отделна услуга нова политика - „Защита на публичните финансови интереси”.

Досегашната политика, "Политика в областта на устойчивото икономическо развитие и конкурентоспособност", (която до сега е била към МИ и съответната бюджетна програма) - "Прозрачна система на обществените поръчки", се заличават.

На пръв прочит името на една програма се преименува в друга, коментират икономисти пред News.bg. Втората "хватка" е, че една бюджетна програма се прехвърля от Министерството на икономиката към Министерството на финансите.