Резултатът от проверката на поп-фолк изпълнителите беше възпитателен, похвали се пред ТВ7 изпълнителният директор на НАП Красимир Стефанов.

Заради нашите проверки за три месеца всички изпълнители надминаха 50 хил. лв. оборот и масово се регистрират по ДДС, съобщи той и посочи, че певецът Васил Найденов е „признал греховете си и е платил данъците си до стотинка". Сумата не е малка за българските стандарти, изтъкна шефът на приходната агенция.

Само трима от най-известните певци са платили над 1 млн. лв. налози, стана още ясно от думите му.

Стефанов добави, че иска да се въведе образование в училищата, където да се обяснява какви са данъците и за какво трябва да се плащат. По въпроса се водят преговори с Министерство на образованието.

Можем да кажем, че 2011 г. е успешна за Националната агенция за приходите (НАП). В края на ноември сме събрали 11,4 млрд. лв. от данъци, което е със 715 млн. лв. повече, изтъкна още Стефанов.

По думите му България е сред малкото страни в Европа, които реализират повече приходи.

Заедно с Агенция "Митници" ще бъдат събрани около 1,5 млрд. лв. повече приходи през тази година.  

Като изключително успешна Стефанов определи акция "Хеликоптер". Тя провокира институциите да решат проблеми в строителството, с които никой не искаше да се занимава, подчерта той и изтъкна, че прекият фискален ефект е над 20 млн. лв.

Според него най-важното от акциите е, че обществото е разбрало, че трябва да си плаща данъците.

Над 1600 физически лица са си признали, че имат над 1 млн. лв. доход, а 22-ма са с над 10 млн. лв. Това е резултат от работата на държавата и НАП, добави Красимир Стефанов.

Около 1,9 млн. са здравно задължените. От тях обаче около 800 хил. са напуснали държавата. Вече е факт промяната, която дава възможност с едно заявление живеещите извън страната да се освободят, обясни шефът на НАП.

Междувременно от столичната НАП съобщиха, че са събрали 3.6 млрд. лева данъци и осигуровки месец преди края на годината. В бюджета са внесени с 431 млн. лева повече приходи спрямо същия период на 2010 г.., като е реализиран ръст от 13.6%.

Само от данъци в хазната са постъпили 2.3 млрд. лева, което е с 294 млн. лева повече в сравнение с миналата година.

Ръстът от 15% на данъчните приходи се дължи основно на постъпленията от ДДС.
Събраното до края на ноември ДДС възлиза на 1.2 млрд. лева. В бюджета са внесени с 261.5 млн. лева повече ДДС спрямо 2010 г. Постигнат е ръст от 27.3 %, който се обуславя предимно от нарасналата събираемост на дължимия по справки-декларации данък, изтъкват от

С 37.2 млн. лева повече данъци върху доходите си са внесли физическите лица, като в бюджета са постъпили общо 642.7 млн. лева подоходен данък.

При осигурителните вноски е налице ръст от 10 % спрямо същия период на миналата година. Събрани са общо 1.3 млрд. лева от осигуровки или със 113 млн. лв. повече. По сметката на държавното обществено осигуряване са постъпили над 753 млн. лева, като увеличението е в размер на 86 млн. лева.

Постъпленията от здравни вноски също са нараснали. Към 30 ноември 2011 г. приходите от здравни вноски са почти 350 млн. лева или с 13 млн. лева повече от 2010 г.