Приемането на еврото са обсъдили основно коалиционните партньори на съвет тази вечер.  Целта продължава да бъде България да влезе в еврозоната на 1 януари 2024г. Ще успее ли обаче страната ни да изпълни критериите не е ясно.

Това каза Георги Ганев от "Демократична България", цитиран от "Нова". 

Той направи изявлението на излизане от срещата на коалиционните експерти, които тази вечер се събраха на среща в Министерство на финансите.

"Подкрепата за семейства с деца ще бъде приета. Подкрепата за пенсионерите, ще бъде приета - въпросът е точно в какъв вариант. 25-те стотинки за гориво изобщо не ги обсъждахме, каза още Ганев. Нямаме окончателно решение за антиинфлационните мерки. Очакването е бюджетът да има достатъчно резерви, за да бъде в помощ на всички икономически единици", каза той.

Обсъждат отстъпка при зареждане на гориво до 50 литра

Обсъждат отстъпка при зареждане на гориво до 50 литра

Предложението е част от обмисляните от кабинета антикризисни мерки

Той обясни, че подуправителят на БНБ Калин Христов е представил структурата на доклада, който ще даде идея за полза, разходи, предимства и предизвикателства от приемането на еврото.

"Датата за приемане на еврото остава 1 януари 2024 година. Страната ни изрично ще трябва да посика доклад от Европейската комисия и Европейската централна банка за готовността на България за приемане на еврото. Той трябва да бъде готов горе-долу май 2023", стана ясно от думите на Ганев.

Коалиционните партньори са обсъждали и прага за регистрация по ДДС за кратно, но не са обсъждали тавани на цени от малката потребителска кошница.

Извънреден експертен съвет обсъди еврото и антикризисните мерки

Извънреден експертен съвет обсъди еврото и антикризисните мерки

Престои мерките да бъдат обсъдени по групи

Анализът продължава да се случва и в основа на тях ще се вземат съответните решения, каза още Ганев.