Частният инвеститор, който имаше намерение да построи цех за производство на олово в Стара Загора, се отказа от проекта си.

В писмо до медиите фирмата "Ресайкъл Компани" ЕООД обвинява за решението си общината в Стара Загора. Местната управа сменила рязко мнението си само в рамките на няколко месеца.

Управителят на фирмата Йордан Георгиев припомня, че инвестиционното предложение е стартирало през 2017 година и във всеки от етапите му е бил съгласуван с еколози, юристи, икономисти и местни и държавни органи.

"За нас обаче е напълно необяснима смяната на позицията на един от основните участници в съгласувателната процедура - Община Стара Загора, която само в рамките на 4 месеца дава две коренно противоположни позиции", се посочва в писмото на "Ресайкъл Компани".

От фирмата са категорични, че ще търсят по съдебен ред компенсация за разходите от страна на местната власт заради първоначалното одобрение, което тя е дала.

Припомняме, проектът предизвика силно обществено недоволство сред жителите на областния град. Те започнаха петиция срещу строителството на завода за тежки метали. Според хората производството на олово може да повлия неблагоприятно на тяхното здраве.

Проект за цех за олово разбуни духовете в Стара Загора

Проект за цех за олово разбуни духовете в Стара Загора

Жителите са организирали петиция, кметът също е против