Проектобюджетът за следващата година е предпазлив и атавистичен, каза председателят на БСК Божидар Данев.

Според него от проектобюджета за 2011 г. се усеща, че политическите мотиви надделяват над икономическите.

Смущаващо е, че започва политика на вземане на заеми, които отиват за потребление, а не за инвестиции и за реформи, посочи Данев в студиото на Нова телевизия. 

„Т.е. 2,5 млрд. лв. е дефицитът, които ще се поеме от вътрешно и от външно финансиране, от заеми. А с тези пари ще се запълват дупки, ще се наливат в пясъка", коментира икономистът.

Той обясни, че от бизнеса приемат взимането на заем за подпомагане на икономиката в условията на рецесия, но този заем трябва да се насочи за реформи и за инвестиции, а не за социални нужди.

Също така в проектобюджета приходите са подценени драстично, като от традиционните 40% от БВП, сега са предвидени 33.5%.
Това, според него, е направено, за да могат да се правят разходи.

От БСК са притеснени, че за 2011 г. е предвиден ръст на икономиката, който очевидно няма да бъде постигнат. Не е възможно още тази година да се постигне ръст от 0,7 %, тъй като за първото шестмесечие има спад в БВП минус 2,5%.
Ръст от 5,8% за четвъртото тримесечие „научна фантастика" за икономиката", обясни председателят на камарата.

Бюджет 2011 не подкрепя реформи, нито по отношение на здравеопазването, нито по отношение на пенсионната система. Това според Божидар Данев се прави, защото се цели една спокойна година - 2011, която е изборна.