През второто полугодие обемът на отпуснатите ипотечни кредити ще се увеличи.
Това прогнозира консултантската компания "Кредит център", съобщи money.bg

Основните причини за това според анализаторите е продължаващия спад на цените на имотите.

Освен това банките ще предложат по-лесен достъп до кредитиране и по-добри параметри на кредитите за клиентите с чиста кредитна история, които ползват много и разнообразни банкови услуги и са доказали, че могат да спазват условията по договорите си.

Процентът на финансиране ще се запази до около 60 - 70% от стойността на имота.
Не е изключено отделни финансови институции да подобрят условията си, за да заемат определен пазарен дял в ипотечното кредитиране на физическите лица. Обемите обаче ще останат далеч от тези, които се реализирани на пазара през 2006, 2007 и първата половина на 2008 г.

За първите шест месеца на годината главно заради финансовата криза и безработицата се отчита спад в пазара на ипотечно кредитиране спрямо същия период на 2008 г. В същото време лихвите по ипотечното кредитиране са нараснали, като от 7,25 - 7,5 на сто през първото полугодие на 2008 г. те скачат на 8 - 10% през същия период на 2009 г.

От "Кредит център" са на мнение, че тези нива ще се задържат и до края на годината.
Анализаторите отчитат още, че през първото полугодие на 2009 г. значителен брой потенциални клиенти са се отказали от изтеглянето на ипотечни кредити.

Около 26 % от тях са имали спестени средства, но са предпочели да не използват и външно финансиране в жилището си, като са намалили сумата, която да вложат в жилище. Доста хора пък още считат цените на недвижимите имоти за твърде високи, въпреки значителния спад.

В момента малките и големите кредити почти са изчезнали от пазара. Най-голям е дялът на заемите между 30 и 50 хиляди евро. Потребителите вече не определят сумите от над 30 000 евро за големи.