Народното събрание избра нови членове на Комисията за финансов надзор (КФН). Това са Владимир Савов и Ралица Агайн. Мандатът и на двамата е 6 години.

За двамата кандидати гласуваха 128 депутати, 9 бяха против и 7 се въздържаха.

Председателят на КФН Стоян Мавродиев предложи Агайн за свой заместник с ресор застрахователен надзор.

Георги Кадиев изрази несъгласие с начина, по който се правят предложенията за нови членове. Социалистът коментира, че вчера след липсата на кворум е имало извънредно заседание на групата на червените, на което нищо не е казано за днешната извънредна точка. Освен това, по думите му, все още не е приет отчета на КФН, на база на който да се направи оценка за ефективността от работата на комисията. Няма да подкрепя тези гласувания, нищо против хората нямам, каза Кадиев.

Председателят на Народното събрание Михаил Миков каза, че може да се отложи гласуването. Заради „смущението" в залата по избора на нови членове на КФН, червеният депутат Димитър Горов предложи гласуването да се отложи, което обаче не бе прието заради ДПС и ГЕРБ. Миков настоя парламентарните групи да обсъдят предложенията и другата седмица изборът на членове на КФН да влезе в дневния ред на НС.

В последните години значително се подобриха условията за осъществяване на застрахователна дейност, каза Ралица Агайн. Сега, според нея, приоритет в работата на КФН трябва да е създаването на такава регулаторна среда, която да привлича инвестиции и в същото време да дава гаранции на потребителите, че правата им са защитени.

Владимир Савов пък се обяви за прозрачност в работата на комисията. Предизвикателствата са пред нас, смятам, че трябва да ги приемем смело, каза още той.

Припомняме, Ралица Агайн беше народен представител от парламентарните групи на НДСВ и Новото време в 39-ото Народно събрание (2001 - 2005 г.). Вече е била зам.-председател на Комисията за финансов надзор.