Американският застрахователен гигант American International Group отчете рекордна загуба за последните три месеца на миналата година.

Тя е в размер на 61.7 милиарда долара, пише Money.bg.

Отчетът засили спекулациите за евентуален банкрут на компанията, която преговаря за още една спасителна финансова инжекция от правителството.
Компанията е собственик на Българската телекомуникационна компания.

Загубата на AIG възлиза на 22.95 долара на акция, спрямо 5.29 милиарда долара или 2.08 долара на акция за същия период на миналата година.

От базираният в Ню Йорк застраховател заявиха, че компанията "продължава да страда несигурността на пазара и разходите свързани с дейностите за преструктуриране".

Фирми, включително и банки, са застраховали активи за 300 милиарда долара, чрез деривативни контракти с падеж до 30 септември, което прави компанията "твърде важна за системата, за да бъде допуснато да фалира", обявиха от финансовото министерство.

В петък акциите на American International Group паднаха с 19.23 на сто, като достигнаха до 0.42 долара.

По-рано днес бе обявено, че пострадалият от кризата американски застрахователен гигант AIGще получи нова помощ от държавата на стойност 30 млрд. долара.
От миналата есен, когато бе отпусната първата държавна помощ, американското правителство притежава 80 на сто от акциите на застрахователния гигант.