Българската Национална агенция за приходите (НАП) е получила отлична оценка на срещата на ръководителите на данъчните администрации в ЕС, която се провежда в Талин, Естония.

Според тази оценка българската приходна агенция има една от най-активните позиции в ЕС за подобряване на събираемостта на данъците в условията на криза.

На срещата изпълнителният директор Красимир Стефанов е представил подхода на българските данъчни власти за редуциране на дела на сивата икономика.

Той е съобщил, че в приходната агенция има специализирано звено за анализ на риска, с помощта на което се идентифицират онези икономически сектори, за които съществува значителен риск от укриване на данъци и осигуровки, за да се насочи контролният ресурс на НАП към тях.

Стефанов е представил и специализирания ресор за борба с данъчните измами, чиято съвместна работа с МВР, ДАНС и Прокуратуратае предотвратил за последната година данъчни злоупотреби за над 1 млрд. лв.

"Удовлетворен съм от тази международната оценка. Тя е резултат на усилията на целия близо осем хиляден екип на НАП на който благодаря", е изводът на Стефанов, посочено в съобщението си НАП.

Основната тема на срещата са мерките, които членките на Общността могат да предприемат за намаляването на недекларираните доходи и печалби в условията на криза.