Развитието на технологиите и Интернет даде възможност на банките да разработят приятен, лесен и удобен метод за банкиране от вкъщи или от офиса - онлайн банкирането.

Ползите от онлайн банкирането са безспорни в днешния динамичен свят - вместо да обикаляте банките, да се редите на опашка, да попълвате бланки, с онлайн банкирането можете удобно да седите пред компютъра си и да вършите всичко това за няколко минути. Понякога обаче онлайн сметките може да са обект на атака, предупреждават от Банка Пиреус.

За да се чувствате комфортно и по-сигурно, използвайки онлайн банкиране, е достатъчно да следвате някои полезни съвети.

1. Изберете си акаунт за онлайн банкиране с двустепенна форма на идентификация. Открийте си банкова сметка там, където предлагат двустепенна система на защита при идентификация за онлайн банкиране.

2. Създайте наистина силна парола - използвайте дълга парола като включвате големи и малки букви, цифри и специални символи, без имена и рождени дати. Сменяйте паролата си на няколко месеца.

3. Поддържайте добре компютъра си и го дръжте актуализиран. Важно е операционната система и софтуерът за сигурност да се преглеждат редовно за актуализации.

4. Влизайте в акаунта си от сигурна локация. Най-добрата практика е да се свързвате към банката си от познати компютри и връзки. Ако все пак ви се наложи да ползвате друг компютър, незабавно променете паролата си, когато отново имате достъп от сигурно място.

5. Внимавайте за „фишинг" атаки. Бъдете бдителни при получаването на имейл съобщения, които изглеждат все едно са изпратени от вашата банка. Не кликвайте върху линковете, съдържащи се в тях.

6. Проверявайте често сметките си. Регулярното наблюдение на банковата ви сметка е добра практика. По този начин, ако има съмнителни транзакции, веднага ще се появят в справката. Онлайн банкирането осигурява достъп до сметките ви 24 часа в денонощието, а с мобилните апликации на практика банката е във вашия джоб. Затова, ако откриете нередност, можете да сигнализирате веднага на банката.

7. Преди да влезете в акаунта си за онлайн банкиране потърсете доказателство, че уеб страницата ползва криптиране. Вижте дали има малка икона "катинарче" на адресната лента на вашия браузър, или в долната част на екрана, или проверете URL адреса на сайта, в който сте - трябва да започва с "HTTPS". И двете действат като потвърждение, че профилът ви е достъпен през криптирана връзка. Ползвайте бутон „Изход", за да излезете от системата. Едва след това можете за затворите браузъра.

Банка Пиреос предлага удобен и добре разработен продукт в онлайн и мобилното банкиране. winbank на Банка Пиреос e изграден върху най-модерните стандарти, като позволява на клиентите да управляват своите пари по всяко време и от всяка точка на света. В допълнение клиентите получават удобство, гъвкавост и сигурност при всички финансови операции с минимални технически изисквания. С winbank се банкира приятно и лесно, спестяват се време и средства, защото е платформа изцяло съобразена с нуждите на хората.