Северозападна България остава най-бедния район в ЕС. Това сочи статистика на Евростат, отчитаща брутния вътрешен продукт (БВП) на глава от населението в 276 региона в Европейския съюз.

Статистиката на Евростат измерва покупателната способност на населението на база на парите, които хората получават на месец. Данните са изчислени и спрямо цените на стоките и услугите в различните региони.

Според информацията на Евростат Северозападна България продължава да е начало на статистиката за най-беден регион в ЕС с едва 29% от средните стойност за Общността. Той е следван от френския регион Майот, намиращ се в Индийския океан. Там доходите на хората са с 32% под средните за ЕС.

След Майот по бедност се нареждат българските Северен централен и Южен централен региони, където покупателната способност на гражданите е с 33% по-малка от средното ниво. В Североизточна Румъния хората получават 34% по-ниски приходи спрямо средните стойности.

Според изчисленията, в България има 5 от 19 региона общо за Съюза, в които БВП на глава на населението е под 50% от средното за ЕС. След нас се нареждат Полша и Унгария, където има по 4 региона с доходи, които са под половината от средните стойности. В Румъния тези региони са 3, а в Гърция - 1.

За разлика от България, в централен Лондон хората са с до 580% по-висока покупателна способност спрямо средния дял за ЕС.